HTML

Keleti Svejc

Közélet, politika, kultúra és amihez kedvem szottyan.

Friss topikok

Linkblog

Szabad e szavazni?

2008.07.23. 03:00 marokkó marci

Szabad. Természetesen. Szavazni márpedig el kell menni, ha pedig valaki nyavalyog, hogy nincsen elég jó párt a cédulán akkor vagy üresen dobja a dobozba, vagy tegyen azért, hogy legyen kire adni a voksát nyitott, büszke tekintettel azon a bizonyos napsütötte vasárnapon.

Most tényleg okos voltam, de mégis, mire, kire fiaborjára lehet itt undor nélkül szavazni? Schiffer András emberjogi ügyvéd nemrég megvált a TASZtól egy INDEXes interjú miatt. Új zöld, polgári radikális, szabadelvű párt alakítását hozta kilátásba. Nyilván az első gondolatom nekem is az volt, hogy szépszépdeszavaznék, csak kerülne rá arra a rohadt cédulára. Merthogy se a humanistáknak, se az élőláncnak ez nem sikerült.

Schiffer kétségtelenül egy hiteles, sőt rokonszenves figura, amennyit megismert az ember írásaiból, védegyletes, taszos működéséből. Többet mondok, Lányi Andrásnál kétségkívűl szimpatikusabb gondolkodó, mégha jól láthatóan egyik figura sem egy Cicero, szónoki képességeit tekintve. 

Aztán meg mi a francnak néhány éven belül egy civil szervezetből két pártot csinálni? Nekem, halandó szavazónak csak sejtéseim lehetnek. Mondjuk az, hogy a környezetvédelem csak egy téma, mégha ezen pártok által prioritásként kezelt téma is, de más válasza van Schiffernek és Lányinak a melegfelvonulással kapcsolatban, és talán egészen más viszonya az emberjogi kérdésekhez. Untig szajkózza az egész védegyletes társaság Lányitól Sólyomig, hogy nincs bal meg jobb, hisz ezek meghaladott ideológiák. A XXI. században nem korszerűek ezen megnevezések. De talán pontosan itt látható, hogy miképpen viszonyul Lányi András, hogy a példánál maradjak a felvonulókhoz. Nem, hangsúlyozom, nem történt semmiféle izléstelenség a Meleg Méltóság Napján, aki ezt mondja, az vagy nem ebben a világban él, hanem a viktoriános Nagy-Britanniában, vagy képmutató.

Lányi elmélete pedig itt bukik meg, hisz én igazán hiszek neki, amikor környezetvédelemről beszél, korrekt és hiteles, úgy érzem, de vajon mit kéne éreznem akkor amikor a kossuth téren árpádsávos nácikkal együtt tüntet? Akkor ezek szerint mégsem mindegy, hogy ki a liberális, ki a konzervatív? Bár aligha hiszem, hogy liberálisnak kell lenni ahhoz, hogy valaki zsigerből hányjon az árpádsávos tulokoktól és a tojásdobáló idiótáktól, kik megmérgezik minden egészséges társadalmi párbeszéd lehetőségét. Persze lehet, hogy Lányi és társai pont ezeknek estek áldozatául. És azt sem kétlem, hogy Lányi eg igazi demokrata. A maga módján még szabadelvű is. Akárcsak Sólyom. De szerintem komoly hibát követnek el, amikor a zengői élővilág mellett elfelejtik, hogy van itt azért egy emberi veszélyeztetett  világ is, ami mellett kutya kötelessége minden magát demokratának valló embernak kiállnia.

A jó öreg SzDSz meg bezöldülni látszik. Meg kicsit szocálisabbnak, liberálisabbnak, hitelesebbnek és nem utolsó sorban emberibbnek is tűnik. Persze ne legyen illúzionk. Amelyik pártnak közel fele Kóka János mellett teszi le a voksát egy ilyen év után, na azzal a párttal kapcsolatban bőven maradnak fenntartásaim. De mégis, úgy tetszik, Fodor valamit mégis akar ezzel a párttal. Elment Erdélybe Markóval találkozni; azt hiszem ez egy szép gesztus, ami kezdetnek optimális. Találkozott Orbánnal, Gyurcsánnyal és még az undormányos Semlyénnel is. Szintén le a kalappal. De ezek mind semmik ahhoz képest, ami most történt. Lehet, hogy csak én nem hallottam már régen vidékpolitikáról az SzDSzben, de Velkey Gábor (Fodor támogatója volt az elnökválasztási kampányban) ma koncepcióval állt elő a dinnyetermelők problémájának orvoslására, és ezzel minden bizonnyal, ha halvány reménysugár is mutatkozik, de mutatkozik a liberális párt kinyílására.

Amellett, hogy tudom, ezek nagyrésze csupán gesztus, de talán jól mutatja, hogy itt valami elindult az SzDSzen belül, mégha romokban is van a párt önmaga. Továbbá naívitás lenne néhány szívmelengető tettből szerethetőnek nevezni ezt a pártot, és arra is kiváncsi lennék, hogy Fodor Gábor miért nem érezte szükségét résztvenni a melegfelvonuláson? Ha ebben az országban nincs 5%nyi szavazó, aki ezt üdvözölte volna, akkor innen el kell tünni minél hamarább. De remélem van, mert szeretem ezt az országot.

Visszatérve láthatóan az elkeserítő felszín alatt történnek itt dolgok, amik férleértés ne essék, egyáltalában nem tiszták és hófehérek, de meglehet, hogy nem idegből kell majd elmenni szavazni egy év múlva, vagy mikor, mint azt tettem most tavasszal.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika szdsz fodor védegylet élőlánc lányi schiffer

A bejegyzés trackback címe:

https://keletisvejc.blog.hu/api/trackback/id/tr79581029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása