HTML

Keleti Svejc

Közélet, politika, kultúra és amihez kedvem szottyan.

Friss topikok

Linkblog

Peking igazi tétje

2008.08.09. 22:41 marokkó marci

Szerintem sokban nem különbözik a pekingi olimpia igazi tétje a a 36-os berlinitől. Ezt persze legkésőbb akkor meg lehetett volna akadályozni, amikor Sarkozy vagy Bush önmagukat felülmúlva kiálltak volna saját demokratikus rendszerük mellett azzal, hogy Kínában is szóvá teszik a diktatúrát. Azt a diktatúrát, amit egy szóval nem említett meg se Baló György az olimpiai megnyitó közvetítése közben, se ömlengő, ostoba kommentár társa, akiről komolyan mondom, el is hiszi, hogy az olimpiának semmi köze a politikához. Akkor mégis, mihez?

A pénzhez? Nyilván. a pénz pedig politika, akár tetszik, akár nem. Merthogy az egészséges életnek ugyan köze nincsen az élsporthoz, az talán evidens, szegény kolonics után pláne. De látunk nap mint nap elhízott, tönkrement olimpkonokat karrierük befejezése után néhány évvel.

És van pofája bárkinek itt az olimpiai eszme megvalósulásáról beszélni Pekinggel kapcsolatban? Vegyük már észre, hogy ez az egész csinnadratta alig különbözik Hitler olimpiájától. És félreértés ne essék. Én örülök, ha a sok kínai örül. Hisz elég megaláztatás, szenvedés érte őket az elmúlt 200 évben őket. És nekik valószínűleg rendkívül jót tesz az Olimpiai, hogy a fenébe ne tenne! De ez messze túlmutat hazaszeretetükön, sőt talán éppen saját szabadságukat ássák alá tiszetelnivaló lelkesedésükkel.

És ebben az egész bohóckodásban  nem az sajnos a legborzasztóbb, hogy Kínában diktatúra van. Mert volt itt is, Magyarországon, volt máshol is, mindenki túlesik sajnos ezen. Hanem, hogy a demokráciáért való küzdelmet kiröhögik lassan Kínán kívül, itt Európában is. Hogy ünneprontó hippi az, aki szóvá teszi Tibetet, a diktatúrát. Hogy a Yahoo, a Google szemrebbenés nélkül működik együtt a világ legnagyobb elnyomógépzetével. Hogy egy világot lehet elhallgattatni pénzzel, amikor az amúgy itten természetesnek vett emberi jogokat kéri számon saját vezetőin. Hogy beengedik, emlékeim szerint ausztrálián és Japánon kívül mindenhova Kína verőlegényeit az olimpiai láng kiséretében(egyébként köztudottan Hitler tette hagyománnyá az olimpiai láng világkörüli turnéját).

Ez az olimpiai megnyitása előtt jóval be lett mocskolva. Értelmét veszített, sőt károssá vált. Az egyetlen üzenete, hogy demokratikus meggyőzödésünkért erőteljesebben kell megküzdenünk. Mert az ókori görög játékok nem csak a sport szépségét üzenik, nem. Hanem a békét, az emberséget, mindent ami a távoli Pekingig úgy látszik aligha ért el.

Persze nem a távolság a hiba. Ne vicceljük el. Nálunk az SzDSzen kívül senkinek eszébe nem jutott, hogy a nyitóünnepséget valamiképpen bojkottálja bármiképpen Magyarország. Tibetért való petíciót a jobboldal nyilvánvalóan csak antikommunizmusa mellett (hol van Kína a kommunizmustól?) csak a szocik, és azon belül szili katalin bosszantására használta. Na, róluk( mármint az ún. baloldali pártról) meg Donáthot természetesen leszámítva, aki a  apetíció szövegézésében részt vett, szavam sincsen. Rosszbbak, mint a német SPD, aki megszavazta annak idején II. Vilmosnak a háborút.

Európa és a világ demokráciái mindenképpen leszerepeltek már ezen az olipmián. Bármennyit szereznek is aranyat, elbukták. Mert Pekingnek nagy tétje volt, tényleg. Mert itt ténylegesen az olimpiai eszményről volt szó. Csakhogy most az izomnövelő fecskendők, a zseniális úszóruhák és a diktatúra vált... véglegesen szalonképessé válva.

És végül, nem kellett volna megvárni amíg a Guadian is leírja. a magyar sportolóhölgyeket én sajnáltam a legjobban ruhájuk miatt...

Szólj hozzá!

Címkék: politika demokrácia olimpia peking

A bejegyzés trackback címe:

https://keletisvejc.blog.hu/api/trackback/id/tr14608646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása